Szukając odpowiedniej dla siebie diety bardzo często testujemy różne propozycje rynkowe, które polecają nam portale internetowe, albo nasze koleżanki. Jednakże nie każda dieta jest dla nas odpowiednia i znalezienie tej, w której będziemy czuć się dobrze może nam zająć trochę czasu. My zachęcamy do sprawdzenia diety św. Hildegardy
Św. Hildegarda
To Sybilla znad Renu, która urodziła się w 1098 roku w Galii trafiając do przeoryszy konwentu benedyktynek posiadła ogromną wiedzę z zakresu zielarstwa, również leczniczego. To właśnie ona stosowała zielarstwo do leczenia różnych schorzeń ludzkich i nazwała się św. Hildegarda. Jest autorką sześciu zasad, których stosowanie pomaga w utrzymaniu zdrowia oraz sprawności, nie tylko fizycznej, ale również tej psychicznej i duchowej.
Jej dieta opiera się głównie na orkiszu, który powinien być podstawą każdego posiłku głównego, a także na owocach i warzywach. Mięso i przetwory mleczne powinny być tylko dodatkiem, który spożywa się rzadko i w ograniczonych ilościach. Wg tej diety powinno się spożywać posiłki regularnie co 3-4 h, a także pić dużo płynów.
Dieta
Produkty, które można spożywać na diecie św. Hildegardy to orkiszowe kasze, mąki oraz płatki, kasztany jadalne, cieciorka, koper włoski, chrzan, migdały, warzywa, owoce i dużo ziół, takich jak pokrzywa, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, pieprz, lubczyk, krwawnik, melisa, mięta i macierzanka.
Ograniczyć powinno się ziemniaki, paprykę, pomidory, ogórki, pieczarki oraz warzywa kapustne, a całkowicie zrezygnować należy z owoców takich jak brzoskwinia, truskawki, borówki i śliwki, por, wieprzowina, mięso z dzika, kiełbasa, majonez, margaryna, produkty konserwowe i wędzone, a także z artykułów, do których dodano polepszacze smaku. Mogą one prowadzić do osłabienia systemu immunologicznego, co z kolei może skutkować częstymi infekcjami wirusów.
Przeczytaj też: http://www.kafejerzy.pl/dieta-przy-zaparciach/