Naleśniki i placki w wersji fit? Utrzymanie założeń diety bywa czasem nie lada wyzwaniem, któremu na pewno nie sprzyjają mało smaczne potrawy oraz nuda na talerzu. Zbyt wiele osób zapomina o tym, iż zdrowy sposób odżywiania nie wiąże się z koniecznością rezygnacji z atrakcyjnych potraw – takich jakim niewątpliwe są różnego rodzaju placki i naleśniki – trzeba tylko umiejętnie zabrać się za ich przygotowanie, a także odpowiednio zbilansować i wkomponować w menu. Każdy posiłek można przygotować w sposób mniej lub bardziej zgodny z zasadami zdrowego odżywiania, dotyczy to również placków i naleśników, które uwielbiane są niemal przez wszystkich. Kojarzą się bowiem z przysmakami z dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikowane wersje tych smakołyków wkomponować do zdrowego jadłospisu, w tym również ukierunkowanego na redukowanie tkanki tłuszczowej. Dowiedz się, ja zrobić naprawdę przepyszne fit naleśniki, które bez wątpienia bardzo posmakują nam, jak również wszystkim osobom, które nimi poczęstujemy. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów.
Fit naleśniki z mąki kokosowej
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego,
- 100 ml wody,
- 100 gramów mąki kokosowej,
- 3 jajka,
- odrobina miodu,
Sposób przygotowania – Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą, Odstawić na pół godziny. Smażymy na delikatnie naoliwionej patelni do zarumienienia. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.
Fit wytrawne naleśniki z mąki razowej
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki razowej,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej
Składniki na farsz:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół paczki świeżych liści szpinaku,
- sparzony pomidor pokrojony w kostkę,
- kilka małych kostek sera feta,
Sposób przygotowania- Połącz wszystkie składniki na ciasto. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowuj farsz. Na patelnie wrzuć liście szpinaku, pokrojonego w kostkę pomidora, kilka małych kostek sera feta. Wszystko ze sobą wymieszaj i dodaj jogurt naturalny. Na czystej patelni usmaż naleśniki, które później napełnij farszem.
Fit naleśniki z mąki kukurydzianej
Składniki na ciasto:
- 150 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej,
- 1 jajko,
- 70 gramów mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
Sposób przygotowania- Wszystkie wyżej wymienione składniki zmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut i smaż na patelni. Fit naleśniki z mąki kukurydzianej idealnie komponują się z białym twarogiem i owocami np. borówkami.
Fit sezamowe naleśniki z jagodami
Składniki:
- 2 jaja
- 2-3 łyżki zmielonego sezamu
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 30g odżywki białkowej waniliowej lub naturalnej
- Jogurt naturalny
- Pół szklanki jagód
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie- Jaja zmiksować razem z pozostałymi składnikami ( bez jagód i jogurtu naturalnego), a następnie wylać porcję ciasta na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Wysmażyć naleśniki z jednej i z drugiej strony, następnie przełożyć na talerz. Naleśnika złożyć w trójkąt, polać jogurtem (można dodać do niego odrobinę słodziku), a następnie posypać jagodami.