Witamina C, zwana również witaminą życia, od lat stosowana jest jako podstawowy środek wspierający odporność. Tymczasem najświeższe badania donoszą, że flawonoidy – czyli między innymi popularna witamina C, jest niezastąpiona w walce o zdrowe i silne serce!
Lepiej zapobiegać!
Choroby układu naczyniowego i choroby serca to jedne z najczęstszych i najbardziej niebezpiecznych dolegliwości, z jakimi obecnie się spotykamy. Stres, coraz szybsze tempo życia, niedobory snu, zła dieta, nadmiar kawy i używki – tak niestety wygląda nasza codzienność. Chyba jednak nikogo nie trzeba przekonywać o zgubnych skutkach wymienionych czynników. Warto jak najszybciej uświadomić sobie ten negatywny wpływ codziennych przyzwyczajeń na ogólny stan zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że łatwiej uniknąć choroby, niż później ją wyleczyć. Jeśli zaś chodzi o choroby serca, sprawa naprawdę staje się poważna. Niedawno przeprowadzono podsumowanie badań, które w przeciągu czternastu lat miały za zadanie przeanalizować wpływ flawonoidów na stan zdrowia. Obserwacjom poddano niemal 70 tysięcy kobiet, które w swojej codziennej diecie spożywają pokarmy bogate we flawonoidy. Wnioski są zdumiewające! Wśród tej grupy klinicznej stwierdzono, że ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, w tym udaru mózgu, zostało obniżone o 19% w stosunku do osób, których dieta jest uboga we flawonoidy.
Co takiego ma w sobie witamina C?
Witamina C należy do grupy organicznych związków chemicznych, zwanych flawonoidami. Jest to grupa pochodzenia głównie roślinnego – naukowcy i badacze zidentyfikowali ponad 4000 unikalnych struktur flawonoidów w źródłach roślinnych! Występują w kwiatach, owocach i liściach, najczęściej pod postacią pigmentów w kolorze żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Flawonoidy, ze względu na różnorodną strukturę szkieletową cząsteczek, dzielą się na sześć kategorii: flawonole, flawanony, flawony, izoflawony, flawonole i antocyjanidyny. Wszystkie te związki posiadają wiele pożytyczenych właściwości, wśród których należy wymienić działania przeciwzapalne oraz poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Wpływ witaminy C na serce
Flawonoidy mają ogromny wpływ na poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych, a witamina C od zarania dziejów znana i stosowana jest jako środek zwalczający infekcje układu immunologicznego. Ale na czym polega ta wyjątkowa moc? Choroby serca w dużej mierze spowodowane są poprzez nadmiar złego cholesterolu, który odkłada się na ścianach tętnic, hamując przepływ krwi. Naukowcy udowodnili, że związki znajdujące się w owocach cytrusowych, skutecznie niwelują ryzyko występowania udarów – zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Flawonoidy obniżają poziom stężenia złego cholesterolu we krwi, spowalniają utlenianie cholesterolu LDL i redukują osadzanie się cząsteczek prozapalnych w ściankach tętnic. W ten sposób flawonoidy oraz witamina C wpływają na sprawność układu krwionośnego i zdrowie serca, zmniejszając równocześnie ryzyko zachorowania na miażdzycę i chorobę wieńcową.
Gdy zabraknie witaminy C…
Oprócz opisanych powyżej funkcji, witamina C odgrywa jeszcze jedną, niezmiernie istotną rolę – jest niezbędna do produkcji kolagenu. Kolagen to budulec wielu komórek organizmu, w tym między innymi tętnic. Niestety, ludzki organizm jest ciągle narażony na szkodliwe działanie wielu czynników, wśród których znajdują się również wolne rodniki, które niszczą komórki. Natura na szczęście zadbała o to, by poszczególne komórki mogły się regenerować i odbudowywać. Do tego jednak potrzebna jest ogromna ilość budulca – czyli kolagenu właśnie. Problem pojawia się, gdy organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości kolagenu, na skutek niedoboru witaminy C i innych minerałów. Wówczas budulec ten zastępowany jest czymś innym – najczęściej cholesterolem. W przypadku tętnic, cząsteczki cholesterolu osadzają się na ich ściankach i stopniowo je blokując, utrudniają przepływ krwi. To w konsekwencji może doprowadzić do tak zwanego „głodu tlenowego” i spowodować śmierć komórek, a także niedokrwienia mięśnia sercowego.
Nie dla każdego
Większość osób cierpiących na różnorodne choroby serca wykazuje również niski poziom witaminy C we krwi. Lekarze alarmują, że problem ten dotyczy nawet 80% pacjentów! Badania opublikowane przez naukowców w Wielkiej Brytani dowodzą, że zwiększenie dziennej dawki witaminy C pozwoli znacząco przedłużyć czas życia i zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Należy jednak pamiętać, że istnieją leki, które nie mogą być łączone z niektórymi owocami cytrusowymi! Sczególnie uważać trzeba na grejpfruty, których związki mogą wejść w niebezpieczne interakcje z przyjmowanymi lekami. Zawsze należy dokładnie zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania leku, a w razie wątpliwości porozmawiać z lekarzem.
Najwięcej wtaminy mają…
… cytrusy! To właśnie w owocach cytrusowych, takich jak cytryna, pomarańcza, grejpfrut, znajduje się bardzo wysokie stężenie naturalnej witaminy C. Ponadto cytrusy to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Porcja świeżego soku lub soczystych owoców cytrusowych zawiera witaminy B1 i B6, magnez, wapń, potas, niacynę, fosfor, miedź, a także kwas foliowy, ryboflawiny i kwas pantotenowy. Dodatkowo owoce cytrusowe nie zawrają sodu ani cholesterolu, a jakby tego było mało – są beztłuszczowe i bogate w błonnik! Zatem cytrusy to doskonały wybór, który wpływa nie tylko na zdrowie serca i sprawność układu odpornościowego, ale również wspiera walkę z niechcianymi kilogramami i pomaga utrzymać smukłą sylwetkę.