Matka natura hojnie obdarza nas swoimi skarbami. Wiele z nich posiada właściwości niezwykle cenne dla człowieka. Przykładem rośliny oferującej bogactwo zastosowań jest aloes, przez wielu uważany za roślinę cudowną.
Aloes? Czym to się je?!
O ile jedzenie cebuli, rzeżuchy, cy nawet szpinaku nie jest dla nikogo niczym dziwnym, ani wyjątkowym, to już spożywanie aloesu wydaje się nieco… ekscentrycznym pomysłem. W końcu aloes to egzotyczna roślina, która w naszym kraju może być hodowana jedynie w domu i w warunkach cieplarnianych. A jednak aloes jest nie tylko rośliną, ale również źródłem niezliczonych wartości odżywczych i zdrowotnych. Ale bez obaw! Nie trzeba zjadać tych mięsistych liści zakończonych ostrym czubkiem! Wykorzystuje się tylko sok wyciśnięty z liści, który z powodzeniem można zastąpić wyciągiem aloesowym, dostępnym w każdym markecie, aptece lub sklepie ze zdrową żywnością.
Zastosowania aloesu
Aloes to roślina o tak wielu użytecznych właściwościach, że jest niezwykle popularna i często stosowana w medycynie, a także w przemyśle kosmetycznym. W medycynie aloes wykorzystywany jest między innymi jako środek łagodzący i leczący oparzenia oraz przyspieszający gojenie się ran. Z kolei producenci kosmetyków stosują aloes jako składnik preparatów poprawiających kondycję włosów i paznokci. Regularne spożywanie aloesu i systematyczne stosowanie zabiegów aloesowych wpłynie korzystnie na stan zdrowia i dobre samopoczucie. Zastosowań aloesu jest naprawdę wiele, lecz my zaprezentujemy tylko najpopularniejsze z nich:
Redukcja wagi ciała
Smukła sylwetka i zgrabne ciało to cel wielu ludzi. Ćwiczenia i aktywność fizyczna to tylko połowa sukcesu. Niezmiernie istotna jest także rozsądna dieta, zapewniająca organizmowi to, czego najbardziej potrzebuje. Aloes jest preparatem doskonale działającym na procesy trawienne. Ponadto pomaga usuwać z organizmu niebezpieczne toksyny, a także korzystnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Zatem sekret szczupłego i pięknego ciała to sport, zbilansowana dieta i… aloes!
Obniżenie cholesterolu
Wśród rozlicznych właściwości prozdrowotnych aloesu należy wymienić również jego wpływ na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu. Optymalny poziom cholesterolu jest niezmiernie istotny dla zdrowia i prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Dowiedziono, że związki chemiczne zawarte w aloesie pomagają redukować zły cholesterol, a tym samym wspierają zdrowie serca i poprawiają ogóle samopoczucie.
Alkalizacja organizmu
Nasz organizm wymaga nieustannej troski. Nikogo nie trzeba przekonywać do regularnych kąpieli i zabiegów oczyszczających skórę. Często jednak zapominamy o konieczności czyszczenia ciała… od wewnątrz. Alkalizacja organizmu polega na wprowadzeniu równowagi pomiędzy związkami zasadowymi i kwasowymi, tak by nie dopuścić do zakwaszenia. Naukowcy zalecają, aby konsumować 80% związków zasadowych i 20% związków kwasowych. Aloes jest rośliną wspomagającą alkalizację. Zmniejsza liczbę kwasów, a tym samym niweluje szkodliwe działanie wielu czynników środowiskowych na stan organizmu.
Zdrowe zęby i świeży oddech
Stomatolodzy potwierdzają, że regularne przyjmowanie substancji aloesowych sprzyja utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Wspomniano już, że aloes działa przeciwzapalnie, ale ma on również właściwości antybakteryjne – a to właśnie bakterie są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach z ust. Nawyk płukania ust sokiem z aloesu lub szczotkowania zębów żelem aloesowym z pewnością pomoże utrzymać jamę ustną w doskonałej kondycji.
Większa odporność
Aloes to naturalne źródło polisacharydów, czyli cukrów złożonych, których zadaniem jest wspieranie układu immunologicznego. Wielocukry poprzez produkcję wartościowych bakterii, pozwalają organizmowi zwalczać szkodliwe czynniki przenikające z otoczenia. Dodatkowo aloes uznany jest jako źródło cennych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalniają proces starzenia się organizmu.
Ulga w zaparciach
Zaparcia i biegunki potrafią naprawdę skutecznie zatruć życie. Problemy z układem trawiennym nie są niczym niezwykłym i dotyczą każdego człowieka. Jest wiele środków medycznych wspomagających trawienie. Również aloes pomaga ustabilizować funkcjonowanie układu trawiennego. Antybakteryjne, oczyszczające i przyspieszające przemianę materii właściwości aloesu wspierają trawienie i regulują wypróżnianie.
Detoksykacja
Podobnie jak alkalizacja, również detoksykacja jest niezwykle istotna w celu zachowania wewnętrznej równowagi organizmu. Wyciąg z aloesu ma konsystencję żelu, w związku z czym przepływa przez ciało wolniej niż woda – to z kolei ułatwia dogłębną detoksykację organizmu. Ekstrakt działa jak gąbka – absorbuje toksyny i przesuwa je w głąb układu trawiennego, doprowadzając w końcu do całkowitego ich usunięcia z organizmu. Ponadto aloes stanowi swoistą osłonę dla jelit, chroniąc je przed wchłanianiem szkodliwych substancji.
Działanie przeciwzapalne
Stan zapalny to dolegliwość, która nie omija nikogo. Ból zęba, głowy, pleców, ale także katar czy chrypka – wszystkie te schorzenia spowodowane są przez konkretny stan zapalny. Udowodniono, że aloes ma właściwości pomagające zwalczyć stany zapalne, a tym samym uśmierzyć ból. Naukowcy odkryli w tej roślinie aż 12 substancji odpowiedzialnych za łagodzenie i zwalczanie stanów zapalnych. Oprócz działań przeciwzapalnych, aloes niweluje nadmierną potliwość organizmu – jest więc niezastąpiony dla osób aktywnych fizycznie.
Wspomaganie trawienia
Dolegliwości trawienne, takie jak refluks, zgaga czy wrzody, są spowodowane wieloma czynnikami. Dzisiejsze tempo życia, brak czasu na odpoczynek, nadmiar kawy i niewłaściwe odżywianie sprzyjają rozwojowi schorzeń układu pokarmowego i zaburzają pracę jelit. Substancje zawarte w aloesie zwiększają przyswajalność pokarmów, regulują trawienie i pomagają zwalczyć przykre dolegliwości związane z tak zwanym zespołem jelita drażliwego.
Walka z cukrzycą
Badania naukowe dowiodły, że aloes jest źródłem polisacharydów, lektyny i antrachinony, czyli związków odpowiedzialnych między innymi za regulację poziomu cukru we krwi. Na podstawie wieloletnich obserwacji klinicznych wykazano, że dzięki regularnemu spożywaniu aloesu, u pacjentów chorych na cukrzycę poziom glukozy utrzymuje się na prawidłowym poziomie.
Bogactwo witamin
Witamina A, C, E, kwas foliowy, cholina, witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12, do tego szereg minerałów i mikroelementów, w tym sód, wapń, żelazo, potas i selen, a ponadto aż 8 rodzajów aminokwasów – to wszystko zawarte jest w aloesie! Te substancje i związki mają nieoceniony wpływ na zdrowie, a także na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Doskonałe nawodnienie
Wspominano już, że wyciąg z aloesu ma konsystencję żelu, zatem dłużej pozostaje w organizmie, dzięki czemu dokładnie go oczyszcza. Żelowa konsystencja wiąże się również z doskonałym nawadnianiem. Utrzymywanie prawidłowego poziomu wody w organizmie przyczynia się do poprawy stanu skóry, pomaga leczyć dolegliwości skóry i nadaje jej promienny i zdrowy wygląd.
Aloes – na zdrowie!
W świecie technologii mówi się, że gdy coś jest do wszystkiego, tak naprawdę jest do niczego. W przypadku aloesu jest zupełnie inaczej. Jedna szklanka orzeźwiającego soku z aloesu pomoże zachować odporność, dobre samopoczucie, prawidłowe trawienie, a oprócz tego wpłynie korzystnie na promienną cerę, piękne paznokcie i lśniące włosy.